
Арабіка, робуста, ліберіка, ексцельса, стенофіла… Навіть для знавців кавової справи безліч класифікацій, а також градацій, ступенів та інших визначень стосовно видів кавового дерева та сортів кавових зерен загрожує плутаниною. Але володіти цією інформацію надважливо.
«Чому?» – запитаєте ви. Переважно тому, що раз на п’ять хвилин світ випиває 2 мільйони горняток кави, насолоджуючись улюбленим напоєм. А коли ми щось настільки сильно любимо, ми здатні вдаватися у деталі, задля того щоб віднайти саме ту, свою, особливу каву.
Каву створену для справжніх гурманів – з ідеальних зерен кращих плантацій світу. Створену шляхом ретельного підбору сировини і ступеню обсмаження, через тривалі стадії пошуку стійкого виразного смаку з вишуканими ароматними нотами післясмаку. Каву, створену для вас і заради вас, зернову каву ТМ «Справжнє диво» у блендах КЛАСИКА СМАКУ і ІДИЛІЯ.
А щоб вам було легше обрати, пропонуємо зазирнути у кавове задзеркалля.
Арабіка чи робуста?
Шанувальникам ароматного напою давно відомо, що якісна кава готується з цілих кавових зерен, серед яких фаворитами, безсумнівно, є арабіка (або кавове дерево аравійське) та робуста (або кавове дерево конголезьке).
У промислових масштабах на ці два сорти припадає близько 99% обсягу від всієї вирощеної у світі кави. Вони суттєво відрізняються зовнішнім виглядом кавових зерен, умовами зростання, а також смаком готового напою та його ціною. Але незважаючи на відмінності, мають найближчі родинні зв'язки. Після розшифрування ДНК Coffеa arаbica і Coffea Canephora генетики з'ясували, що робуста генетично є пращуром арабіки. Найвірогідніше, що аравійське дерево почало свою тріумфальну ходу по землі завдяки природному схрещуванню робусти і еуженіоідіса – рідкісного сорту, якому властивий дуже низький рівень кофеїну. Всього 0,2 %. Через що за вмістом кофеїну арабіка значно поступається робусті.
Незважаючи на ієрархію походження, культивують арабіку на ціле століття довше її прародительки. Вона має набагато більше сортове розмаїття стійких і плодючих дерев. За окультурення робусти людина взялася значно пізніше. Конголезьке кавове дерево поширилося в країнах, на території яких нестача економічного і інтелектуального капіталу спровокувала відсутність можливостей для достатньої видовий гібридизації. З цієї точки зору вибір між арабікою і робустою можна порівняти з вибором між культивованою сортовою грушею Бера і звичайною дикою грушею, що більш придатна для застосування в кулінарії, ніж у свіжому вигляді.
Відмінності смаку
Культивовані сорти аравійської кави відрізняються неймовірно багатою палітрою смаку і неперевершеним ароматом. Серед широкого розмаїття шанувальникам вранішнього напою буде неважко відшукати свій. У певному сорті з окремо взятих плантацій легко відчути ягідну солодкість, цитрусову кислотність, невагомі квіткові ноти і особливий горіховий присмак. Бархатистий смак 100 % арабіки завжди м'який, з властивою тільки їй пікантною кислинкою і вишуканим ароматом.
За вартістю кавові зерна арабіки приблизно вдвічі дорожче робусти. Цінова політика виправдовується невисоким рівнем врожайності, метеопримхливістю сорту і важкістю культивації. Скелястість рельєфу істотно впливає на удорожчання виробництва – бо зростає арабіка виключно на висотах 600 – 2000 м, чим ускладнює логістику і механізацію праці збирачів.
Менш вимоглива робуста спокійно живе на рівні моря і піднімається схилами на висоту до 800 м. При високій врожайності (в 2 рази вище у порівнянні з арабікою), вона відмінно плодоносить навіть у складних погодних умовах, в яких не приживаються інші кавові дерева.
Незважаючи на відмінності, вміст жирних кислот в кавових зернах двох найбільш поширених сортів приблизно однаковий. Але смак кави у більшій мірі визначає рівень хлорогенової кислоти, наявність якої в робусті значно вагоміша і відповідно смак кавових зерен більш гіркий. Додає гіркоти і важкості аромату й високий вміст кофеїну. Ноти робусти – пласкі і терпкі. Домогтися різноманітності відтінків кавового напою неможливо.
Якщо вас цікавить питання: «Чому буває такою гіркою і несмачною розчинна кава?» Правильна відповідь – «Тому що при її виготовленні виробники використовували виключно 100% робусту».
Арабіка або Full Арабіка?
Але як би не нарікали на смакові якості робусти, цей сорт незамінний при виготовленні блендів. Певний відсоток робусти додають для утворення стійкої пінки, щоб зробити більш помірною кислинку арабіки, а також для додання напою більшої міцності і виразності. Високий рівень кофеїну і хлорогенової кислоти у поєднанні з невеликою кількістю цукрів і ліпідів роблять конголезьку каву супер енергетиком. Не варто також залишати поза увагою те, що селекційна високосортна робуста, оточена турботою, може виявитися більш якісною ніж арабіка, обділена при вирощуванні належною увагою.
З цієї причини, саме кавові купажі стали тією золотою серединою між вишуканою арабікою і зухвалою робустою, що завдяки комбінації сильних якостей королев кавових плантацій забезпечують ідилію смаку.
Наприклад, італійська кава у класичному виконанні – це сильно обсмажені зерна у співвідношенні 85 – 90 % арабіки з 10 – 15 % робусти, з характерною гірчинкою і чарівними шоколадними нотами. Італійці століттями додавали і продовжують додавати добірну робусту до своїх преміальних блендів, тому що національним кавоманам такий напій подобається більше.
Бленди КЛАСИКА СМАКУ та ІДИЛІЯ
Сьогодні кава в зернах в усьому світі зазвичай являє собою суміш обсмажених зерен арабіки та робусти, зібраних на плантаціях Бразилії, В'єтнаму, Гватемали, Індії, Перу, Коста-Ріки, Колумбії, Ямайки.
Для більшості із нас це просто перелік країн-виробників, але для справжніх цінителів кави – щось неймовірно більше. Це особлива кавова географія мелодії смаку, що змушує серце порушити солодкий ритм, завмираючи на Колумбії, і затремтіти від насолоди при витончених акордах Індії.
Кожен сорт з різних країн прекрасний і самодостатній, але тільки разом вони створюють справжню музику.
ФІТАПІСВІТ® пропонує шанувальникам кави тільки кращі бленди. Ретельно підібрані купажі з ексклюзивним смаком.
Бленди КЛАСИКА СМАКУ і ІДИЛІЯ ТМ «Справжнє диво» сподобаються всім, кому до вподоби ароматна свіжообсмажена кава, що сповнює енергією, пробуджує і дарує неперевершене поєднання ароматної міцності і м'якості одночасно.
Кавові зерна арабіки, які використовуються при виготовленні купажів, вирощені в Колумбії і Бразилії, робусти – в Індії та В'єтнамі. Різні за своїми смаковими і ароматичними характеристиками, поєднуючись – вони забезпечують абсолютно неперевершені кавові букети.
Високоякісне зерно бленду КЛАСИКА СМАКУ у співвідношенні 80 % арабіки та 20 % робусти дозволить вам повною мірою насолодитися смаковою палітрою свіжообсмаженої кави завдяки гармонійному поєднанню популярних сортів арабіки Бразилія і робусти Індія.
Купаж характеризується класичної помірністю і відмінною збалансованістю. Готовий напій радує делікатним поєднанням міцності і м'якості. Смак багатий, але ненав'язливий. Вишукані ноти смажених горіхів і шоколаду чудово відтіняються легкою кислинкою та приємною солодкістю.
Основою бленду ІДИЛІЯ є співвідношення 50 % добірної арабіки Колумбія та 50 % високоякісної робусти В’єтнам. Це кава по-справжньому бадьорить і здатна швидко розбудити найпохмурішого ранку.
Напій відрізняється чудовим пряним ароматом какао, за який несе відповідальність арабіка, а робуста надає йому приємної гірчинки та відчутно збільшує міцність.
Смак купажу доповнюється вишуканими нотами темного шоколаду з прозорим відтінком кислинки. Бленд ідеально підходить для приготування еспресо, лате і капучино з корицею.
В блендах КЛАСИКА СМАКУ і ІДИЛІЯ ТМ «Справжнє диво» ФІТАПІСВІТ® пропонує тільки якісні свіжообсмажені кавові зерна, чий смак розкриється в вашій чашці рівно таким букетом, яким їх нагородила природа. Композиційне поєднання смакових властивостей арабіки та робусти країн постачальників зі свіжим обсмаженням забезпечить профайл смаку таким чином, щоб він ідеально проявився у вас вдома.
Ми гарантуємо найкращу якість кави у зернах за привабливою ціною. Ми дбаємо про те, щоб кожна упаковка авторських кавових блендів КЛАСИКА СМАКУ та ІДИЛІЯ зробили ваш ранок по-справжньому незабутнім,
наповнили його ідеальним кавовим ароматом і вишуканим смаком.
А коли будете насолоджуватися обраним вами неперевершеним напоєм, пам'ятайте: будь-які кавові зерна, за якими ретельно доглядали чиїсь дбайливі руки, з радістю подарують вам своє тепло і гарантують задоволення. Адже, коли ми говоримо «погана кава» – мова не про арабіку, і не про робусту. Мова про кавове дерево, що не отримало належної уваги і турботи від людини.
У зв'язку з війною, з 24.02.2022 ми були змушені перервати робочі процеси та відвантаження замовлень. Наразі роботу відновлено у спрощеному режимі. Будь ласка, ознайомтесь з деякими змінами у роботі нашого інтернет-магазину в даний час.
Вибір здорового та активного життя, здорова звичка вживати натуральні продукти бджільництва та їх синергічне поєднання в апіфітодієтичних комплексах ФІТАПІСВІТ®, зробить раціон правильним і доцільним з погляду кожної клітини організму.
Запашна медова солодкість нарівні з діамантами є еталоном вічної та непорушної цінності. Виняткової за корисністю людині. Унікальною як і бджола, що перетворює алмазний нектар на діамантові краплини сонця.