
Людина і бджола – дві вершини розвитку живої природи. Це цілісні системи, дивовижно близькі та гармонійні одна одній.
Мед, прополіс, обніжжя, віск, перга, маточне молочко та інші продукти бджільництва здатні вберегти людство від руйнівного впливу часу, стресів, хвороб та екологічних катастроф.
Ці оригінальні природні сукупності рослинно-тваринного походження несуть в собі унікальні програми здоров’я та надійні захисні механізми виживання, доведені бджолами до досконалості впродовж тисячоліть існування дзижчачої цивілізації. Вони одночасно та раціонально вирішують відразу декілька проблем в організмі: нормалізують структуру, функціонування систем та органів, а також усі види обміну. Гарантують позитивний та пролонгований ефект при будь-якому ступеню розвитку патологій, доповнюють, усувають та пом’якшують побічну дію багатьох фармпрепаратів. Є одночасно і регуляторами, і живою природною їжею!
Апіфітодієтетика - це раціональний підхід до формування та розвитку здорових харчових звичок людини, заснований на науковому та практичному досвіді використання й вживання продуктів бджільництва та лікарських рослин для підвищення загального рівня здоров'я і довголіття.
Термін «апіфітодієтетика» уособлює в собі усвідомлену турботу про здорове майбутнє. Це знання про 100 % природні продукти харчування, які змінять на краще щоденний раціон, забезпечать організм необхідними поживними нутрієнтами, дозволять відновити функціональний ресурс усіх органів та систем й покращити самопочуття.
Потрібно лише навчитися раціонально поєднувати та використовувати звичні й незвичні апіпродукти, що здатні відновити ресурс здоров’я у будь-якому віці.
Будь який овоч, фрукт чи злак – від звичної моркви до екзотичного банану – цікавлять наш організм в першу чергу комплексом поживних мікроелементів та вітамінів.
На жаль, вчені стверджують, що більшість зі світового розмаїття продуктів харчування впродовж останніх десятиліть невпинно втрачають біологічно активні речовини.
Їстівні плоди та зелень менш поживні та корисні ніж їх «пращури» 100, 50 і навіть 10 років тому
Експериментально доведено: за останні півстоліття фрукти, овочі та крупи значно скоротили вміст білка, фосфору, заліза, рибофлавіну (вітамін В2) та вітаміну С.
Кожні 100 г овочів згідно наукових досліджень у 1985 році мали набагато більше корисних речовин ніж у 2002. За ці роки в картоплі вміст кальцію скоротився з 14 мг до 3 мг, магнію з 27 мг до 14 мг. Яблуко втратило більше половини вмісту вітаміну С з 5 до 2 мг. Морква зменшила вміст кальцію з 37 до 26 мг, магнію з 21 до 6. Банани зберегли лише 5 з 23 амінокислот, скоротили вміст вітаміну В6 з 330 до 18, кальцію з 8 до 7, магнію з 31 до 24 мг.
Вочевидь за понад 20 років, що минули з 2002, кількісні характеристики амінокислот та вітамінів зменшилися ще більше. Й отримати необхідну щоденну норму корисних елементів з овочів та фруктів нам не вдасться, навіть якщо будемо споживати їх кілограмами.
Хто винен?
Науковці пов’язують це передусім з новітніми методами вирощування рослин. Тим, що виробники роблять ставку не на якість, а на кількість.
Прогодувати 8 млрд мешканців планети потрібно. Але… підвищення врожайності за рахунок інтенсивних технологій, неналежних методів підгодовування рослин, невірного застосування засобів їх захисту та способів обробки ґрунту в перспективі сприяє зниженню родючості землі. А збідніла земля не забезпечує їстівні культури належною кількістю мінералів. Коло замкнулося.
Плюс генно-модифіковані процеси. Дозрівання зеленого плодового імпорту на шляху до нашого столу в контейнерах, а не на деревах та полях. Крім того, від’ємна поживна цінність оброблених овочів та фруктів, що обов’язково містять три компоненти: гідрогенізовані рослинні жири, рафінований цукор і натрій. А вітаміни та мінерали – лише в залишкових кількостях.
Що робити?
За таких умов виникає необхідність в продуктах, які б збагатили харчовий раціон відсутніми вітамінами та мікроелементами, легко засвоювались організмом, були природними та безпечними як і звичні нам злаки, овочі та фрукти.
Чи це можливо? Так.
Джерелом таких продуктів, а точніше апіпродуктів є… вулик. Нині відомо біля двох десятків унікальних концентратів корисних нутрієнтів, що продукує бджолина сім’я в процесі своєї життєдіяльності. Найрозповсюдженіші серед них мед, віск, прополіс, бджолине обніжжя з квіткового пилку, маточне молочко, перга та бджолина отрута.
Вони містять біологічно активні речовини в досконально збалансованому та оптимально структурованому комплексі. Композиції органічних та мінеральних сполук у їх складі наближені до розвинутої впродовж мільйонів років структури живої системи і забезпечують м’яку, тактичну нормалізуючу дію з одночасним корегуванням усіх функцій та оздоровленням організму в цілому.
Продукти бджільництва – ідеальні продукти харчування
Апіпродукти – це безпечний, м’яко діючий натуральний їстівний ресурс. Єдиний на планеті Земля відразу готовий до вживання людиною, який виготовляють представники одного виду з 950 тисяч комах. Причому, тільки 5 % з 20 тисяч видів бджіл продукують мед.
Аналогів просто не існує.
Тобто ви споживаєте смачну, здорову та корисну їжу і при цьому гарантуєте собі природне джерело вуглеводів, жирів, вітамінів, мінеральних речовин та біостимуляторів, що підвищують життєвий тонус організму. А у вивіреному поєднанні з рослинними комплексами в основі продукції ФІТАПІСВІТ® відновлюють функціонування окремих органів та цілих систем організму. Просто їмо – і здоров’я відновлюємо.
Така смачна дієта, а точніше науково обґрунтована апіфітодієта базується на численних дослідженнях хімічного складу та корисних властивостей продуктів бджільництва.
Розглянемо детальніше.
Мед
Дивовижно, але цей солодкий калорійний продукт є дуже близьким по складу кров’яній плазмі людини, що істотно вирізняє його поміж інших продуктів харчування.
Він засвоюється організмом на 100 %. Ні грама з'їденого меду не пропадає просто так.
У середньому натуральний бджолиний мед містить біля 300 корисних природних компонентів, 100 з яких є постійними і присутні у кожному виді продукту. А головною складовою усіх без виключення сортів є вуглеводи.
В ньому виявлена фруктоза – 40 %, глюкоза – 35 %, невелика кількість сахарози і мальтози, а також 20 % води, і до 2 % мінеральних солей.
Чинне місце поряд з вуглеводами займають медові ферменти та біля 40 мікроелементів, необхідних для оптимального функціонування організму, вітаміни В1, В2, В6, К, А, С, пантотенова, нікотинова, фолієва кислоти, біотин. Мед також містить чинники росту й білки. Слід зазначити, що мінеральні елементи і вітаміни знаходяться у найвідповіднішій формі для засвоєння їх організмом.
Щоденне вживання 120 г меду впродовж 20 днів підвищує імунологічну активність організму. А 3 столові ложки солодкості забезпечують 300 калоріями та 1/10 енергії, необхідної дорослій людині на день.
Віск
Бджолиний віск – дивовижна речовина, яка й досі немає точного синтетичного аналогу. Завдяки органічному походженню віск має унікальний склад та надзвичайну біологічну активність.
Ця багатокомпонентна хімічна суміш нараховує більше 300 речовин, які за будовою та властивостям ділять на 4 групи: ефіри, вільні кислоти, вільні спирти та вуглеводні.
Віск володіє А-вітамінною активністю, пригнічує ріст патогенних мікроорганізмів. Використовується для локальної гіпертермії, інгаляцій сумісно з прополісом, у лікуванні ран та захворювань шкіри, якій надає м’якості, еластичності та гладкості.
У різних зразках воску знайдено каротиноїди (8–12 мг/100г), вітамін А, ароматичні, барвники та мінеральні речовини.
За вмістом вітаміну А віск значно перевершує всі відомі продукти, наприклад, у 100 г воску міститься 4 г вітаміну А і лише 0,01 г – у 100 г моркви.
Прополіс
Більшість компонентів прополісу мають рослинне походження. Це флавоноїди, органічні кислоти, терпени та складні ефіри, багато з яких входять до захисного покриття бруньок рослин.
У складі прополісу до 55% смол, 30% воскових речовин, 10% ефірних олій та 5% пилку, багатого вітамінами і мікроелементами.
Дія флавоноїдів прополісу практично ідентична дії ацетилсаліцилової кислоти. Прополісні флавоноїди блокують ферменти, відповідальні за вироблення простагландинів, які викликають біль та підвищення температури тіла, стимулюють вироблення організмом інтерферону, збільшують вироблення антитіл й активують В– і Т–лімфоцити.
Прополіс володіє місцевою анестезуючою дією, що у 5–6 разів перевершує активність новокаїну. Ефект знеболювання починається вже через 5–10 хвилин після застосування, а продовжується від 45 хвилин до 2 годин.
Антимікробна активність прополісу відмічена у відношенні більше ніж 100 видів бактерій та грибків. Прополіс знищує віруси й припиняє їх розмноження, а також запобігає розвитку вірусної інфекції й допомагає організму вийти з «інфекційного стресу» під час хвороби.
Протимікробна ефективність не знижується при зберіганні його впродовж 3-ох років. А речовини, які обумовлюють бактерицидну та бактеріостатичну дію, стійкі до високих температур та практично не руйнуються при нагріванні розчинів.
Маточне молочко
Цей найсильніший з відомих науці біологічних стимуляторів містить мінеральні солі, гормони (естрадіол, тестостерон, прогестерон), мікроелементи, вітаміни та білки, що подібні до білків сироватки крові людини.
Хімічний склад апіпродукту дуже складний, але завдяки йому бджоли володіють фактором клітинного безсмертя. Бо маточне молочко містить білок, що сприяє відновленню стовбурових клітин.
Знайшли у ньому й ацетилхолін – біологічно активну сполуку, яка бере участь у міжнейронній передачі нервового імпульсу.
До складу маточного молочка входить дезоксирибонуклеїнова кислота (ДНК) у кількості 230–240 мкг/г, яка несе спадкову інформацію на загальне одужання, забезпечує ефект омолодження організму та регенеративний вплив на старіючі клітини й тканини.
Встановлено, що маточне молочко містить усі незамінні амінокислоти та білки, такі як глобуліни та альбуміни, що є важливими для нормального кровотворення. Білки маточного молочка відносять до легкозасвоюваних. Порівняно з білками м’яса, що засвоюються організмом людини на 69–74 %, білки маточного молочка засвоюються на 81 %.
За поживністю маточне молочко значно перевершує коров'яче. Воно містить у 5 разів більше білків, у 4–6 разів більше вуглеводів, у 2–3 рази більше жирів та значно більше вітамінів ніж коров'яче молоко.
Бджолина отрута
При «уколі» в шкіру впорскується 0,2–0,3 мл бджолиної отрути, яка завдяки гіалуронідазі розповсюджується по організму. Хімічний склад такого «уколу» складний та остаточно не вивчений.
Більшість дослідників вважає, що бджолина отрута є природним комплексом жироподібних, мінеральних речовин, амінокислот та білків. Містить біологічно активний білок (мелітин), ферменти (гіалуронідазу, лецитиназу А), вільні амінокислоти, гістамін, мурашину та ін. кислоти, жири, стероїдоподібні речовини, леткі олії. З мікроелементів бджолина отрута містить залізо, йод, калій, кальцій, магній тощо.
Бджолина отрута є сильною знезаражуючою речовиною: навіть у розведенні 1 : 50000 вона стерильна, тобто не містить мікроорганізмів. Її антимікробні властивості зберігаються при нагріванні до 100°С впродовж 10 хвилин.
Основний компонент бджолиної отрути – 26-амінокислотний пептид меліттин (до 50 % від маси сухої речовини) – потужний цитолітичний агент, що в малих дозах стимулює систему «гіпофіз-надниркові залози», таким чином нормалізуючи обмінні процеси в організмі. В певній концентрації індуцирує загибель ракових клітин – повністю руйнує їх мембрани впродовж 60 хвилин, а в перші 20 хвилин блокує ключові сигнальні шляхи, які вони використовують для росту та відтворення, тоді як здорові клітини залишаються неушкодженими.
Саме з мелітином передусім пов'язані фармакологічні властивості бджолиної отрути: здатність розчиняти червоні кров'яні кульки, скорочувати гладкі і поперечно-смугасті м'язи, знижувати кров'яний тиск, блокувати (паралізувати) центральні та периферичні нервово-м'язові синапси, впливати на стінки кровоносних судин тощо.
Бджолине обніжжя з квіткового пилку
Одна грудочка бджолиного обніжжя містить біля 4 млн пилкових зерен, оброблених секретом бджолиних залоз, нектаром з медового зобику та збагачених ферментами.
Форма, колір і смак кожної грудочки унікальні, як і її склад. Бо сукупність поживних елементів бджолиного обніжжя з квіткового пилку настільки ж різноманітна, наскільки численне коло рослин, які бджола відвідала для його збору.
Вітаміни, мікро- та макроелементи, вуглеводи, ліпіди, незамінні амінокислоти, білки, органічні кислоти, ароматичні речовини, фітогормони та пігменти обніжжя утворюють комплекс з більш як 200 біологічно активних речовин. Жоден продукт в природі не має такої неперевершеної збалансованості компонентів у сприятливій для живих організмів формі.
Рекомендована добова доза обніжжя у 30 г покриває потребу людини у незамінних амінокислотах. Містить терапевтично значиму кількість мінеральних речовин, проте, наприклад, кардіотонічний ефект обніжжя визначається не кількістю, а точністю збалансованості мінерального складу.
За якістю білки бджолиного обніжжя не поступаються білкам м’яса, яєць або молока, а за кількістю навіть їх перевершують. Для порівняння у яловичині міститься 18,6 % білків, у яйцях – 12,7 %, в молоці – 2,9 %. А найбільш багате білком обніжжя з рози та дубу містить до 35 % білку.
Кольорові грудочки є найкращим та 100 % засвоюваним натуральним вітамінним комплексом. Відомо, що 41 г пилку містить стільки добових доз вітаміну Р (рутин), що може вберегти декількох людей від крововиливу в мозок, сітківку ока та серце.
Перга
Її неможливо отримати синтетичним шляхом чи підробити. Перга – неповторна біологічно активна добавка до раціону людини. Впорядкована та втрамбована бджолами у стільниках, після процесу пророщування пилкових зерен та консервування молочнокислим бродінням вона стає унікальним біостимулятором, створеним самою природою.
До складу перги входять моносахариди, 16 замінних та незамінних амінокислот, 13 жирних кислот, вітаміни А, В1, В2, В5, В6, С, Е, РР, фолієва кислота, а також стерини, що перетворюються в організмі людини на вітамін D, макро-і мікроелементи, органічні кислоти, ферменти та гормоноподібні речовини. Перга відрізняється високою концентрацією каротиноїдів та вітаміну Е, особливо багата калієм, магнієм, залізом, міддю, кобальтом, цинком.
При вживанні перги ризик виникнення алергічних реакцій мінімальний. Факт відсутності на пергу харчової алергії зафіксований офіційно. Річ у тім, що перга це не свіжий квітковий пилок, а ферментований. Ферменти бджіл і мед в процесі бродіння руйнують пилкові алергени, – в кінцевому результаті отримуємо абсолютно стерильний продукт з повною засвоюваністю організмом людини усіх вітамінів та мінералів, що містяться в ньому.
Апіфітодієта: дієта для імунітета
Отже, усі продукти бджільництва є повноцінними біологічно активними мінерально-вітамінними комплексами близькими за складом до рідин нашого організму, що гарантує їх майже 100 % засвоюваність.
Засвоюваність тих самих вітамінів і мінералів, що так невпинно зменшують свої показники в таблицях з хімічним складом звичних нам злакових, овочів та фруктів.
Одна столова ложка бджолиного обніжжя з квіткового пилку АПІКОРН плюс декілька драже на основі перги АПІСПАН, пара крапель екстракту прополісу АПІ-ВІ на склянку чистої джерельної води – і ви можете забути про нестачу поживних мікронутрієнтів, часті застуди та інтоксикацію шкідливими речовинами недружнього навколишнього середовища.
Або спіруліново-грибна дієта: фітапідраже АЛГА-БІ-ФІТ на основі мікроводоростей спіруліна чи фітапідраже ЧАГА-БІ-ФІТ з екстрактом березового гриба чага.
Або… вибір за вами.
Вибір не відчувати на собі усі наслідки катастрофічної нестачі поживних речовин та мікроелементів.
Вибір у бік здорового та активного життя, здорової звички вживати натуральні продукти бджільництва та їх синергічне поєднання в основі здорової користі апіфітодієтичних функціональних продуктів ФІТАПІСВІТ®, що роблять харчовий раціон правильним та доцільним з погляду кожної клітини організму.
Вибір улюблених медових композицій, фітапібальзамів, еліксирів і драже, які завдяки дарункам бджоли були, є і будуть незмінно поживними наступні пару тисячоліть та смачними особистими імуномодуляторами тут і зараз.
Їх хімічний склад їм це дозволяє.
Ми з вами детально розібрали.
У зв'язку з війною, з 24.02.2022 ми були змушені перервати робочі процеси та відвантаження замовлень. Наразі роботу відновлено у спрощеному режимі. Будь ласка, ознайомтесь з деякими змінами у роботі нашого інтернет-магазину в даний час.
Запашна медова солодкість нарівні з діамантами є еталоном вічної та непорушної цінності. Виняткової за корисністю людині. Унікальною як і бджола, що перетворює алмазний нектар на діамантові краплини сонця.
Фітогормони – хімічні речовини-регулятори, що несуть організму людини широкий спектр корисності, природним чином запобігають виникненню патологій та не допускають розвитку захворювань. Рослинний актив чи не тільки?