
Антиоксиданти: захист від старіння і руйнування
Серед ваших знайомих, колег чи родичів знайдуться люди, які виглядають значно молодше свого віку? Їх зовнішність не відповідає цифрам у паспорті, а якщо запитати, як так вийшло, вони тільки знизують плечима й запевняють – ніякої магії.
Як їм це вдається?
Біохіміки стверджують, що такі люди майже зі 100 % гарантією мають у крові бездоганну концентрацію каротинів. І навпаки, якщо хтось виглядає значно старше своїх років, це свідчить про дефіцит каротинів.
А що таке ці каротини? Це жировмісні пігменти, біля 60 з яких вважаються провітамінами, попередниками вітаміну А, який утворюється в організмі в процесі обміну речовин.
А вітамін А вкупі з вітамінами Е і С – найпотужніші та найефективніші природні антиоксиданти!
Антиоксиданти: вивчаємо і розбираємося
Загадкові та незрозумілі антиоксиданти останні десятиліття знаходяться під пильним вивченням та дослідженням вчених й експериментаторів усієї планети. І обійтися без них у сучасному цивілізованому світі нам схоже не вдасться.
Чому? Тому що їх дія полягає у нейтралізації вільних радикалів. А точніше у «ремонті» клітин, чиї мембрани радикали пошкодили.
Антиоксиданти віддають таким клітинам електрони, відновлюючи мембрани та перериваючи таким чином ланцюг руйнівних реакцій.
Давайте розберемося докладніше.
Що руйнують радикали і чому вони вільні?
Наші клітини складаються з молекул і атомів, які у свою чергу оточені ще меншими частинками – електронами, що з шаленою швидкістю обертаються навколо них. Щоб залишатися енергетично стабільними, електронам весь час потрібно возз’єднуватися один з одним. Проте цей крихкий баланс внаслідок впливу ультрафіолетових променів, радіації, куріння, інтоксикації порушується. І атоми й молекули залишаються з електронами-«одинаками», перетворюючись з непарним електроном на вільні радикали.
Вільні радикали відчайдушно починають шукати пару своєму одинокому електрону. Зрештою не знаходять кращого виходу, як просто викрасти його у інших молекул. Обкрадена молекула у свою чергу сама перетворюється на вільний радикал та, уникаючи такої нестабільності, змушена теж відібрати у когось електрон.
Коло замикається.
Як з цим боротися і чи потрібно?
Основною шкідливою дією вільних радикалів є окиснювальний стрес, що провокує передчасне старіння. Посперечатися з цим важко.
17 тон – приблизно стільки кисню прокачує крізь себе людина за життя.
1,5 тони – утворюється при цьому вільних радикалів.
Якщо б ми отримували їх помірно з чистого повітря, певна кількість була б нам навіть необхідною. Бо у цьому випадку їх руйнівна діяльність спрямувалася б лише на знищення (окиснення) патогенних мікроорганізмів та шкідливих речовин, тобто на захист організму від них.
Але якість повітря, харчових продуктів та води у сучасному світі бажає кращого. А надлишок вільних радикалів стає проблемою, яка набирає обертів за схемою:
• чим більше токсинів – тим більше вільних радикалів,
• чим більше вільних радикалів – тим інтенсивніші процеси окиснення та дужчий оксидативний стрес,
• чим більший оксидативний стрес – тим гірше людина почувається і виглядає.
Що робити і чи існує радикальна протидія?
Позбутися зовсім вільних радикалів неможливо. Хіба що жити у абсолютно чистому середовищі, споживати виключно натуральну та необроблену їжу, жити без стресу, хімії та шкідливих випромінювань, з регулярними фізичними навантаженнями.
Ідеально, але утопічно.
Та без паніки. Маємо цілу армію захисників від надлишкової активності вільних радикалів, які здатні їх нейтралізувати. І ім’я їм – антиоксиданти.
Антиоксиданти здатні перервати порочне коло викрадення електронів – самовіддано жертвуючи на користь вільного радикала одним власним.
Цікаво, але самі при цьому на вільні радикали вони не перетворюються! Сусідні молекули не атакують, а їх неспарені електрони зберігають стабільність. Таким чином антиоксиданти нейтралізують шкоду, спричинену вільними радикалами, і запобігають патологічним змінам.
Наш організм має природний запас антиоксидантів. Та у сучасному сьогоденні вичерпуються вони занадто швидко. Бо їх рівень розрахований на те, щоб впоратися з природним рівнем оксидативного стресу, і не розрахований на динамічні процеси окиснення багаторазово пришвидшені цивілізацією.
Тому сьогодні ми потребуємо додаткового антиоксидантного захисту – додаткових природних антиоксидантів.
Універсальні та рятувальні: разом чи поодинці?
Намагатися повністю уникнути вільних радикалів не варто. А от обмежити їх присутність у власному житті, піклуватися про здоров’я та дотримуватися антиоксидантної «дієти» – варто.
Як мінімум – залишити у минулому шкідливі звички, додати фізичної активності на свіжому повітрі та збагатити раціон ягодами (особливо насичених темних кольорів, як у асаї, але про цей та інші суперфуди трохи нижче), фруктами, овочами, зеленим чаєм, жирною морською рибою, різноманітними рослинними оліями та продуктами бджільництва.
Чи слід вираховувати який антиоксидант найбільше потрібен організму… відповідь криється у каскадному принципі роботи нейтралізаторів вільних радикалів.
Бо, наприклад, найсильніші вітаміни-антиоксиданти А, Е та С найефективніше працюють коли взаємовигідно поєднують зусилля, бо:
– вітамін А швидко знешкоджує вільний радикал, але сам стає окисником,
– вітамін Е миттєво відновлює антиоксидантний статус вітаміну А, після чого той знову може виконувати свої захисні функції,
– вітамін С відновлює антиоксидантну активність вітаміну Е, причому сам залишається абсолютно нейтральним.
Кожен з них може «працювати» й самостійно, але – різні антиоксиданти мають різну антиоксидантну активність, розташовуються в різних частинах клітини, а антиоксидантна боротьба зі старінням потребує абсолютної збалансованості, природного поєднання та антиоксидантної різноманітності.
«Антиоксидантний парадокс»? Ні, не чули
Отже, ми потребуємо антиоксидантів завжди. Але у стані стресу, після перенесених захворювань, у похилому віці, після впливу УФ-променів та при незбалансованому харчуванні в них виникає вже гостра потреба.
Щоб її закрити вчені радять – 5 разів на день з’їдати 5 різних фруктів та овочів різних кольорів. Обирати плоди насичених відтінків – червоного, помаранчевого, пурпурного, синього.
Природно, корисно, в реалізації при сучасному темпі життя – проблематично.
А тут ще й вчені знову додають турбот, бо результати останніх наукових досліджень довели, що надмірне споживання антиоксидантів у штучних вітамінних добавках може мати токсичний ефект, який отримав назву «антиоксидантного парадоксу». Виявилося, що занадто високі дози штучних антиоксидантів не корисні, та, навіть, збільшують ризики передчасних вікових змін.
Як вирішити завдання?
Безпечно заповнити антиоксиданту потребу зі 100 % натуральним антиоксидантним комплексом ВІТЕЛОНГ!
ВІТЕЛОНГ: лише природні інгредієнти
Наразі відомо біля 8000 типів антиоксидантів, якими багаті 3100 продуктів у світі.
Перелік найбільш важливих із них виглядає приблизно так: вітаміни, мікроелементи, каротиноїди, флавоноїди та ізофлавоноїди, антоціани, криптоксантини, індоли та лігнани, куркуміноїди.
Але не всі з оборонців мають однакову дію: одні попереджують окиснювальний процес, другі стають на перепоні самого виникнення вільних радикалів, треті виявляють свою антиоксидантну активність лише на окремих ділянках клітин та тільки за певних умов.
Як працює антиоксидантний комплекс ВІТЕЛОНГ?
Завдяки синергічному поєднанню 10 найсильніших з відомих рослинних антиоксидантів – на всіх рівнях антиоксидантного захисту!
Вітаміни, мінерали, флавоноїди та антоціани ягід асаї, амаранту, бразильського горіху, чорного кмину, імбиру, ожини, обліпихи, томату, пшениці, люцерни та звісно прополісу й бджолиного обніжжя виконують свою роботу за принципом каскадної дії:
• подібно фільтру спочатку комплексно очищують організм від нестабільних атомів і токсинів,
• після чого активують регенераційні процеси та забезпечують адекватне функціонування імунної системи,
• у фіналі спрямовують дію на тканинне відновлення та захист клітинного генетичного апарату від мутацій.
Антиоксидантна ефективність ВІТЕЛОНГ, або синергізм в дії
Не дивлячись на нескінченне відкриття нових «диво-антиоксидантів», не існує єдиного оптимального. Тільки у комплексі вони відмінно проявляють ефект синергії, як вітаміни А, Е і С (див. вище). Кожен виконує свою неповторну функцію, посилює дію «сусіда» та забезпечує максимальний оздоровчий ефект.
А якщо сусідів 10? І десять тільки рослинних, а ще поряд є два супер потужних апіантиоксиданта – бджолине обніжжя з квіткового пилку та прополіс? А це означає, що на кожний окиснювач у ВІТЕЛОНГ знайдеться свій антиоксидант-відновник!
Переконуємося:
• Асаї – унікальне джерело антиоксидантів, вітамінів і мікроелементів. Ягоди містять антиоксидантів у 33 рази більше ніж червоний виноград, у 5 разів більше ніж журавлина, й навіть більше ніж дика чорниця, яка до цього вважалася чемпіоном за вмістом антиоксидантів!
Фітостероли у складі асаї відповідають за регенерацію. Ціанідин попереджує розвиток діабету та ожиріння.
А дослідження 2006 року в університеті Флориди виявили, що асаї сприяє загибелі 86% клітин лейкемії. Такий ефект напряму пов’язують з великим вмістом в яягодах потужних антиоксидантів антоціанів та їх глибинною оздоровчою дією на клітинну генетику.
• Люцерна багата фітоестрогенами: куместролом, формононетином, даідзеіном. Ці речовини володіють антиоксидантними властивостями та попереджують мутацію клітин,
забезпечують зв’язування та виведення з організму канцерогенів.
Рослина покращує пам’ять, стимулює лактацію, полегшує проблеми з нирками та артритом. Крім того підвищує концентрацію всередині клітин антиоксиданта глутатіона, допомагає захистити печінку від пошкоджень та запобігає загибелі клітин головного мозку при недостатній кількості кисню.
• Імбир не лише пригнічує продукування вільних радикалів, але й активізує синтез антиоксидантів самим організмом. Основна діюча речовина кореня – гінгерол – бореться з окиснювальним стресом, одночасно стимулює продукування тепла та пригнічує запалення, активує вироблення інсуліну та допомагає клітинам краще засвоювати цукор.
Імбир містить вітамін С і вітаміни групи В, які стимулюють імунітет. Імбирний полісахарид інулін знижує рівень холестерину низької щільності, а імбирні речовини, що допомагають розріджувати кров, зменшують вірогідність появи тромбів та послаблюють тиск на стінки судин, синергічно мінімізуючи ризики розвитку атеросклерозу.
• Чорний кмин містить дієвий антиоксидант тимохінон, який не лише нейтралізує дію вільних радикалів, але й забезпечує протизапальний та антибактеріальний ефект, здатний полегшити біль у пацієнтів з ревматоїдним артритом. У комплексі з тимолом тимохінон усуває грибкові інфекції.
Ненасичені жирні кислоти та вторинні рослинні речовини чорного кмину несуть особливу користь при проблемах зі шлунково-кишковим трактом, чинять заспокійливу та дезінфікуючу дію. Активні антиоксидантні сполуки борючись з осередками запалень, сприяють здоров’ю шкіри. Бета-каротин, який перетворюється в організмі на вітамін А, зміцнює клітини шкіри. Незамінні жирні кислоти омега-3 та омега-6 живлять тканини важливими лінолевими кислотами, чим покращують шкірну текстуру.
• Амарант багатий рекордною кількістю сквалену. Це потужний природний антиоксидант, що чинить протипухлинну дію на злоякісні новоутворення та бере участь у продукуванні вітаміну D. Через вміст фолату та інших важливих для організму матері й дитини елементів рослина корисна вагітним.
Амарант підвищує імунітет і посилює опірність організму до інфекційних вірусних захворювань, детоксикує, регенерує клітини печінки, відновлює роботу щитовидної залози та органів внутрішньої секреції, профілактує передчасне старіння.
Завдяки вмісту важливого антиоксиданту – вітаміну А – амарант посилює секрецію інсуліну, в зв’язку з чим його рекомендують вживати діабетичним хворим та використовувати у дієтичному харчуванні.
• Бразильський горіх грає ключову роль у зміцненні імунної системи через вміст відразу декількох цінних антиоксидантів – вітаміну Е, фенолу, галової та елагавої кислот, а головне селену.
Бо селен ефективно підтримує імунну систему, допомагає попередити пошкодження нервів та клітин, нормалізує роботу щитоподібної залози, усуває тривожність, депресію та втому.
Вага горішка складає приблизно 5 г і у кожному міститься не менше 96 мкг цього важливого мінералу, у той час як в інших горіхах селену в середньому 1 мкг.
Бразильській горіх позитивно впливає на репродуктивну функцію чоловіків та знижує ризики розвитку онкологічних захворювань, підтримуючи здоров’я клітин. Завдяки елаговій кислоті дуже корисний для мозку.
• Цільні зерна пшениці багаті антиоксидантами, які здебільшого містяться у зародку: флавоноїди, фенольна та ферулова кислоти, криптоксантин, лютеїн та зеаксантин. У хімічному складі зародка пшениці присутні вітамін Е, D, вітаміни групи В, а також фолієва кислота, вкрай необхідна вагітним, олеїнова та лінолева кислоти, корисні для підтримки серцево-судинної системи.
Пшеничний антиоксидантний комплекс зменшує вірогідність появи онкологічних захворювань та сповільнює процеси старіння. Лютеїн та зеаксантин несуть користь очам – попереджують виникнення катаракти та профілактують вікові дегенерації жовтої плями.
• Обліпиха є одним із найцінніших плодів у світі за своїм антиоксидантним потенціалом, оскільки вона містить величезну кількість натуральних антиоксидантів – аскорбінову кислоту, вітаміни Е та А, бетакаротин, селен, флавоноїди та поліфенольні речовини.
Ягода сама є важливим джерелом антиоксидантів, а також активує в клітинах один з найсильніших природних антиоксидантів – супероксиддисмутазу, фермент що захищає організм від запального процесу, а клітини від ризику мутацій, та підвищує рівень іншої антиоксидантної речовини – глутатіону.
Обліпихові антиоксиданти захищають печінку та підшлункову залозу, сприяють виведенню токсинів, нормалізують травлення, зміцнюють імунітет та попереджують розвиток інфекцій.
• Ожина входить до топ 10-ти багатих антиоксидантами продукти згідно з класифікацією ORAC. Вміст таких антиоксидантних сполук, як вітамін С, кверцетин, дубильні речовини та антоціани у ожині – це захист від ендотеліальної дисфункції та серцевої недостатності.
Ягода є джерелом амінокислот та незамінних харчових волокон, без шкідливого холестерину.
Антиоксиданти ожини борються з вільними радикалами та змінюють взаємодію мозкових нейронів. Це допомагає зменшити запальні процеси, що призводять до когнітивних та рухових дисфункцій, характерних для старіння.
• Томат – основне джерело антиоксиданта під назвою лікопін. Чим глибший та насиченіший у томата колір, тим вища у ньому концентрація лікопіну.
Окрім боротьби з вільними радикалами, лікопін допомагає знизити рівень холестерину, зміцнює імунітет, протидіє тромбоутворенню та знижує ризики інсульту.
Один томат містить до 8 мг лікопіну, у той час як організм здатен засвоїти до 22 мг корисної сполуки на добу.
Крім того, томати містять й інші цінні антиоксиданти – бета-каротин та вітамін С. 100 г томату містить 20% від денної норми вітаміну С для дорослої людини.
Кому потрібна антиоксидантна підтримка ВІТЕЛОНГ?
Усі антиоксиданти мають «покликання» знизити рівень окиснювального стресу та подовжити молодість наших клітин, а значить і нас. Додати шкірі краси, м’язам витривалості, нервовій системі стресостійкості, мозку працездатності, а імунітету незламності перед штурмом інфекцій.
І те, що науці вже відомо про антиоксиданти, навряд чи когось з нас може залишити байдужими, оскільки йдеться навіть не просто про довголіття, а про активне та продуктивне довголіття.
Ви вже знаєте чому саме ми їх обрали, а тепер давайте з’ясуємо, кому борці з вільними радикалами ВІТЕЛОНГ дійсно потрібні?
Отже, підсумовуючи: все залежить від віку, способу життя та умов проживання.
Додатковий антиоксидантний захист 100% необхідний жителям мегаполісів та тим, хто живе в екологічно неблагополучних регіонах.
Людям, що мають хронічні захворювання, та особам літнього віку. Проте значне окиснення організму може виникнути й у молодому віці при неправильному способі життя – за наявності згубних звичок, захопленні монодієтами, перебуванні у постійній стресовій ситуації.
Любителям засмаги, бо накопичення антиоксидантів відбувається і у солярії, і при тривалому перебуванні під прямими променями сонця.
Варто звернути увагу на антиоксиданти і спортсменам, бо кількість вільних радикалів збільшується під час інтенсивних фізичних вправ, що сприяє стомленню м’язів.
Впізнали себе хоч в одному пункті – без антиоксидантної підтримки ВІТЕЛОНГ вам не обійтися!
Турбота про здоров’я – це головна інвестиція в майбутнє! Знають усі, а дотримуються одиниці. Тому тільки факти, перевірена статистика та авторська рецептура фітапіпродуктів Програми ДОВГОЛІТТЯ заради щасливого завтра у будь-якому віці.
У зв'язку з війною, з 24.02.2022 ми були змушені перервати робочі процеси та відвантаження замовлень. Наразі роботу відновлено у спрощеному режимі. Будь ласка, ознайомтесь з деякими змінами у роботі нашого інтернет-магазину в даний час.
Якщо й існує найкорисніший та найсмачніший мікс, то це він! Як ви вже здогадалися, це солодко і здорово – натуральний мед, збагачений активними додатками в основі унікальних формул медових композицій ФІТАПІСВІТ®